Det finns några social media misstag som är vanligare än andra. Här är fem av dem, tillsammans med tips på hur man undviker dem:
1. Att inte ha en strategi. Innan du börjar använda sociala medier för ditt företag eller din organisation, är det viktigt att du har en tydlig strategi. Vad vill du uppnå? Vilka mål vill du nå? Vilken typ av innehåll kommer att vara relevant och engagerande för din målgrupp? Ta tid på att planera innan du startar, så sparar du både tid och energi längre fram.
2. Att vara otillgänglig. Sociala medier handlar om dialog och engagement, så det är viktigt att vara tillgänglig för dina användare. Svara på frågor och kommentarer snabbt och professionellt, oavsett om de är positiva eller negativa. Om du inte kan svara direkt, se till att lova att ge ett svar inom en viss tid (exempelvis 24 timmar). Detta visar dina användare att du tar deras frågor och feedback på allvar – och det kan hjälpa till att bygga lojalitet mot ditt varumärke.
3. Att inte lyssna till dina användare/följare/klienter etc.. Lyssna aktivt på vad folk säger om dig online – b both good and bad things! Not only will this help you improve your offering or service, but it can also give you some great ideas for content or marketing campaigns that you wouldn’t have thought of otherwise. Google Alerts is a great tool to help with this – simply set up alerts for key terms related to your brand or industry and you’ll be automatically notified every time they’re mentioned online so you can take action if necessary (or jump on any positive mentions and share them with your audience!).
4
Posta inte för mycket personligt material
Det finns ett antal skäl till varför man inte bör posta för mycket personligt material på sociala medier och andra onlinetjänster. För det första kan det vara farligt eftersom all information som finns tillgänglig online kan komma i fel händer. Det är enkelt för personer att samla in information om dig från olika källor, och om du har postat för mycket personlig information online, kan de lätt använda den mot dig. Detta kan leda till saker somidentitetsstöld och cyberkröning. Dessutom är det viktigt att tänka på hur din information kan användas av andra människor när du delar den online. Om du delar för mycket personlig information, kan det göra det enklare för människor att manipulera eller utnyttja dig.
Se till att ditt innehåll är intressant och engagerande
Först och främst, se till att ditt innehåll är intressant. Innehåll som är tråkigt och oengagerande kommer inte att fånga någons uppmärksamhet. Försök hitta en unik vinkel på de saker du skriver om, eller ta fram historier som faktiskt kommer att engagera läsaren. Dessutom bör ditt innehåll vara användbart – folk vill inte bara läsa något som är roligt, utan det ska också ha nytta av det. Satsa på kvalitet istället för kvantitet – det är bättre att släppa mindre innehåll med jämna mellanrum än att släppa mycket innehåll sporadiskt.
Var försiktig med vilka du väljer att följa och friend-requestar
På sociala medier finns det många olika personer, och det kan vara svårt att veta vilka man kan lita på. Därför är det viktigt att vara försiktig med vem man väljer att friend-requestar och följa. Man bör tänka efter om den personen verkar vara en bra person, och om man känner sig bekväm med att ha dem som en vän på nätet. Det finns många faror på internet, så det är mycket viktigt att hitta rätt sorts vänner online.
Tänk på hur ditt innehåll kan uppfattas av andra – tveka inte att använda privat läge eller begränsad visibility om det är nödvändigt
Innan du postar något på internet, tänk alltid på hur ditt innehåll kan uppfattas av andra. Oavsett om det är en bild, video, ett blogginlägg eller annat material, så finns det alltid en risk att någon tolkar det fel. Därför är det ofta bäst att använda privat läge eller begränsad visibility för vissa typer av innehåll. På så sätt kan du kontrollera vem som faktiskt ser det och undvika problem i framtiden.
Kom ihåg att social media även har en verklighet bakom skärmen, och var alltid artig mot andra
Det är viktigt att komma ihåg att social media också har en verklighet bakom skärmen. Alla som du möter online är riktiga personer med känslor, och det är alltid artigt att vara trevlig mot andra. Ibland kan det vara lättare sagt än gjort, men försök alltid att tänka på hur du skulle vilja bli behandlad själv. Om någon gör dig arg eller upprörd, ta en paus från situationen och andas djupt innan du svarar. Ofta kan det vara bäst att inte svara alls om du inte känner dig lugn och redo för en diskussion. Att hålla ett positivt och artigt tonläge i online-samtal är oftast den bästa vägen framåt för alla inblandade parter.