Det finns massor av olika webbfonter och typsnitt på nätet, och det kan ibland vara svårt att veta vilken som är bäst för just ditt projekt. Här är en snabb guide till några av de mest populära webbfonterna:
Sans-serif: En sans-serif typografi innebär att bokstäverna saknar dekorationer eller linjer (”serifer”) vid deras toppar och bottnar. Detta gör dem lite mindre distraherande och mer lättlästa på skärmar. De flesta sans-serif typsnitt passar bra för digital användning, såsom webbsidor och appar. Exempel på vanliga sans-serif fontfamiljer inkluderar Arial, Verdana och Helvetica.
Serif: Seriftyper har små dekorationer (”serifer”) vid deras toppar och bottnar, vilket ger dem en klassisk look. Eftersom serifer ofta anses vara lite mer distraherande på skärmar, rekommenderas inte denna typ av font för användning i digitala format som webbsidor eller appar. Istället passar seriffonts bra för tryckta material, såsom tidningar eller böcker. Exempel på vanliga seriffontfamiljer inkluderar Times New Roman, Georgia og Garamond.
Monospace: Monospace fonts består av bokstavstyper med samma bredden (eller ”monospace”). Dessa fungerar bra inom tekniska dokumentationer eller kodblock – men se upp! Eftersom all text tar lika mycket utrymme i monospace fonts blir det ofta mycket tidskrævende at skrive lange stykker tekst med denne type font; din bruger kan nemt miste overblikket over sidens indhold! Et par almindelige monospace fontfamilier omfatter Courier New and Inconsolata .
En guide till webbfonter
Det finns flera olika sorters webbfonter, och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för just ditt projekt. I den här guiden kommer vi att gå igenom de olika typerna av webbfonter, samt några tips på hur man väljer rätt font.
De vanligaste typerna av webbfonter är sans-serif och serif. Sans-serif innebär att fonten inte har några dekorativa detaljer, medan serif innebär att fonten har små linjer (serifer) på slutet av varje bokstav. Sans-serif fonts är oftast enklare att läsa på skärmar, medan serif fonts ger ett mer klassiskt och elegant intryck.
När du väljer font till din webbsida är det viktigt att titta på legibility (läsbarhet). En bra font ska vara lättläst och ha en tydlig stil. Du vill inte använda en font som är för liten eller har för mycket mellanrum mellan bokstaven – detta gör det svårare för besökarna på din webbsida att läsa texten. Det är också viktigt att titta pà character set (teckensnitt), som anger hur många tecken i alfabetet som stöds avfonten. Om du planerar att anvÄnda specialtecknen å, é eller ¨ i din text kommer du behöva en font som stödjer dem.
Om du fortfarande inte vet vilken font du ska v‰lja till ditt projekt, prova nĂĽgra olika! Du kan alltid byta utfont senare om den inte fungerar som du hade tänkt dig.
Typsnitt på nätet – en guide
Det finns många olika typsnitt man kan välja mellan när man skapar innehåll på nätet. Det kan vara svårt att veta vilket som är bäst för just ditt innehåll, men det finns några allmänna riktlinjer du kan följa.
Först och främst bör du titta på hur ljust eller mörkt ditt innehåll är. Ljusare innehåll kommer oftast till sin rätt i typsnitt som är lite mindre tjocka och mer luftiga, medan mörkare innehåll passar bättre i typsnitt som är mer tunga och har mer stil.
Din typografi bör också matcha den overalla stilen på din webbplats eller blogg. Om du vill ha en enkel och ren sida, passar minimalistiska typsnitt bra. Vill du istället ha en lekfull sida full av färg, kan det passa bra med ett roligare typsnitt som har lite mer personlighet.
Namnen på olika element på sidan (rubriker, underrubriker etc) spelar också en viktig roll i hur användarna uppfattar ditt innehåll. Försök hitta ett balanserat snyggt typsnitt för dessa element – inte för tjockt eller för smalt – så att de inte sticker ut felaktig fr
Webbfonter – vad du behöver veta
Webbfonter har blivit mer och mer populära de senaste åren, och det finns många olika sorters webbfonter att välja mellan. Men hur vet du vilken typ av webbfont som passar just ditt projekt? Här kommer några tips på vad du bör tänka på när du väljer webbfont:
1. Vilken atmosfär vill du förmedla med din font? Skall den vara seriös eller lekfull? Stilren eller personlig? Valfrihet av webbfonter är i dag större än någonsin, så ta tid på dig att hitta en font som verkligen passar din sajt.
2. Tittar användarna ofta på din sajt från mobiltelefoner eller surfplattor? I så fall kan det vara bra att välja en responsiv font – det vill say en font som ser likadan ut oavsett skärmstorlek. Responsiva webbfonter anpassas automatiskt till olika skalningar, så att de alltid ser snygga ut.
3. Har ditt innehåll mycket text, eller kommer användarna främst att titta på bilder och videoklipp? Beroende på detta kan det vara l wise atte göra olika typsnitt för olika delar av din sajt – t ex ha ett stilrent typsnitt för texten, men lite mer lekfulla fonts för headers och andra visuella element. Picking the right fonts can be tricky, but it’s definitely worth taking the time to find ones that match your site’s overall atmosphere and style.
En introduktion till webbfonter och typsnitt
Webfonts är ett nytt sätt att använda typsnitt på webbsidor. Med webfonts kan du ladda ner och installera typsnitt på din dator, och de kommer att visas på sidan när du besöker den i webbläsaren. Webfonts gör det möjligt för designers att använda vilka typsnitt de vill, oavsett om de finns installerade på användarnas datorer eller inte.
Det finns två olika sorters webbfonter: TrueType- (TTF) och OpenType-filer (OTF). TTF-filer är vanligare och fungerar i alla moderna webbläsare. OTF-filer ger mer flexibilitet vad gäller formatering av texten, men fungerar bara i Internet Explorer 9+.
För att ladda ner en TrueType-fil från en websida behöver du högerklicka på snacket ”Ladda ner” som finns tillgängligt under filnamnet, välja ”Spara länk som” från popuppen och sedan spara filen till valfritt ställe på din dator. För OpenType-filer fungerar processen precis likadant, men istället för ”Ladda ner”, kommer det att stå ”Hitta min font”.
Tips för val av webbfont och typsnitt
Det finns massor av olika typsnitt och webbfonts att välja mellan nuförtiden, så hur vet man vilken som är bäst för just sin hemsida? Här kommer några tips:
För det första, tänk på vad du vill att ditt typsnitt ska uttrycka. Vill du att det ska vara seriöst eller lekfullt? Modernistiskt eller klassiskt? Det finns en typ av font för allting, så ta lite tid på dig att titta runt och hitta den som passar din stil bäst.
För det andra, se till att ditt valda typsnitt är anpassat för webben. Många fonts ser bra ut i tryckta dokument men fungerar inte lika bra online. Gå in på de olika fontwebbplatsernas sidor och se om de erbjuder versions av sina fonts speciellt anpassade för webben – de flesta gör det idag.
Och slutligen, prova dig fram! Installera flera olika fonts och experimentera med dem i olika sammanhang innan du bestämmer dig för vilket/vilka du vill använda på din hemsida. Kanske upptäcker du nya favoriter under resans gång!