Gör dina egna hemsidor med Webbdesign

Det är inte så svårt att som sagt göra egna hemsidor. Man behöver lite kunskap inom HTML, CSS och JavaScript. Dessa tre språk används för olika delar av webbsidan. HTML (Hypertext Markup Language) används för strukturen på sidan, man bestämmer hur texten ska visas upp och vart olika länkar ska leda. CSS (Cascading Style Sheets) används för formatering och design, detta innefattar allt ifrån vilken font-family som ska användas till hur mycket marginaler det ska vara runtom elementen på sidan etc. JavaScript tar hand om logiken bakom webbsidan, dvs interaktion med besökaren samt olika funktioner på sidan.

Man kan enkelt googla fram hur man gör olika saker i de tre språken eller ta hjälp av video tutorial på Youtube när man kommer igång med sin egen sida. Det finns massor av resurser online som kan hjälpa en komma igång med webdesign! Att göra din egen hemsida ger dig möjligheten att verkligen fokusera på den look & feel du vill ha, utveckla unikt innehåll och tillsammans med rätt tekniker bygga upp en fungerande sajt/webbutik/bloggar m fl.

Planera ditt innehåll och ditt webbplatsens mål

Innan du börjar planera ditt innehåll, tänk på vad du vill uppnå med din webbplats. Ska den vara en informationskanal, ett säljverktyg eller kanske båda? När du vet detta kan du börja planera vilka typer av innehåll som ska finnas på sidorna. Om du till exempel vill sälja produkter måste du ha god beskrivande text och fina bilder.

En bra idé är att göra en strukturerad sitemap för din webbplats innan du börjar skapa något innehåll. På så sätt får du en bra överblick över allt som ska finnas med och kan lättare hitta rätt när det blir dags att ladda upp filer.

Skapa ett användbart och enkelt navigationssystem

En av de viktigaste aspekterna av ett användbart navigationssystem är dess enkelhet. Det ska vara lätt att förstå och smidigt att använda, så att man inte behöver titta på kartan hela tiden. En bra navigation gör det också enkelt att hitta rätt i nya områden, både genom att ge tydliga instruktioner och genom att ha en logisk struktur. Navigationen ska även vara robust så att den fungerar i olika terränger och miljöer.

Välj rätt färger, typsnitt och bilder

När du skapar ett grafiskt innehåll är det viktigt att välja rätt färger, typsnitt och bilder. Detta gör inte bara ditt innehåll mer estetiskt tilltalande, utan hjälper också till att förmedla din budskap på ett effektivare sätt. Med rätt användning av färg kan du till exempel framhäva viktiga delar av texten eller ge en visuell representation av data. Typsnitt spelar också en roll i hur information presenteras – olika former och storlekar kan fokusera läsarens uppmärksamhet på olika saker. Och bilder är ofta den snabbaste och mest effektiva way att visa koncept eller ideer. Så när du skapar ditt nästa grafiska innehåll, titta noga på valet av färg, typsnitt och bilder – det kan göra all skillnad i hur dina budskap tas emot.

Gör det enkelt för besökarna att kontakta dig

Det är viktigt att göra det enkelt för besökarna på din webbplats att kontakta dig. Det finns olika sätt att göra det, men ett av de enklaste och mest effektiva sätten är att lägga till en kontaktförfråganformulär på din webbplats. Detta formulär bör vara tydligt synligt och lättillgängligt, så att besökare inte behöver leta efter den. Det bör också vara enkelt att fylla i, med bara några få obligatoriska fält. När du har lagt till ditt formulär, se till att du hanterar alla inkommande förfrågningar snabbt och professionellt.

Följ de senaste trenderna inom webbdesign

Det finns alltid nya trender inom webbdesign, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som är populärt just nu. En av de senaste trenderna är minimalistisk design, där fokus ligger på enkelhet och renhet. Det finns flera olika sätt att tillämpa minimalistisk design på din webbsida, och det kan vara ett bra sätt att göra din sida mer användarvänlig. Ett annat trendigt element är anpassningsbar layout. Med en anpassningsbar layout kan du skapa olika versioner av din webbsida som passar olika skärmar och enheter, vilket gör den mer tillgänglig för alla besökare. Det finns många andra spännande trender i webbdesign just nu, så se till att hålla dig uppdaterad för att inte missa något!