Social media 101 – en guide för nybörjare

Social media 101 – en guide för nybörjare.

De flesta av oss använder sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram dagligen, men vad är det egentligen som gör dem så populära? Detta är frågan vi ska titta närmare på i den här guiden.

Först och främst måste man förstå att sociala medier inte bara handlar om att dela bilder av sig själv eller katt. De flesta användare använder dessa plattformar för att hålla kontakten med familj och vänner, delta i olika online communitys eller följa sina favoritpersoner/företag/organisationer (kallat influencers). Sociala medier har alltså blivit en enormt viktig del av vardagen för miljontals människor runtom i hela världen.

Nu till det roliga! Att komma igång på social media kan verka skrattretande lätt, men det finns massor av olika funktioner och terminologi som du kanske inte är bekant med. Detta guiden tar dig genom de absolut grundläggande elementen av de tre vanligaste social medianetverken: Facebook, Twitter och Instagram.

Sociala medier 101 – en guide för nybörjare

Sociala medier är en stor del av vårt digitala liv. De flesta av oss använder sociala medier dagligen, oavsett om det är för att kommunicera med vänner och familj eller följa nyheter och trender. Men hur fungerar sociala medier egentligen? Här kommer en liten guide för nybörjare.

De allra vanligaste sociala medieplattformarna är Facebook, Twitter, Instagram och Snapchat. Alla dessa har olika syften – Facebook är t.ex. mer inriktat på att hålla kontakten med bekanta, medan Twitter ofta används av journalister och andra professionella för att snabbt sprida nyheter till många människor på samma gång. När man registrerar sig på en social media-plattform skapar man oftast ett personligt profil (med bilder, information om vem man är etc.), som sedan kan användas av andra personer för att ta reda på mer om dig eller bara hitta dig online. På de flesta plattformarna kan man sedan skapa olika typer av innehåll – bilder, textinlägg, länkar etc., som man delar med sina followers (personer som följer ens profil). Man kan också interagera med andras innehåll genom att gilla det (tryck på hjärtat), kommentera det eller dela det vidare till sina egna followers (reblogga).

Det finns alltså massor av olika saker man kan göra på social media – du bestämmer helt själv hur mycket tid du vill lägga ner på det! Oavsett vilken plattform du väljer att börja with rekommenderar vi dock att du tar lite tid i början för att familiariser yourself with the olika funktionernaa innan du börjar del a lot of your own stuff…

Varför använda sociala medier?

Det finns många skäl till varför man kan använda sociala medier. Man kan använda dem för att hålla kontakten med vänner och familj, för att dela bilder och filmer, eller för att delta i olika onlinecommunitys. Sociala medier är en bra plats att träffa nya människor och lära sig mer om andra kulturer. De flesta sociala medieplattformar är gratis att använda, så det är enkelt att komma igång.

Vilka sociala medier finns det?

Det finns ett flertal olika sociala medier, var och en med sin egna unika uppsättning funktioner. De mest populära sociala medierna är Facebook, Instagram, Twitter och Snapchat. Med dessa plattformar kan användare skapa innehåll, interagera med andra användare och hitta nyheter och information. Dessa plattformar gör det också möjligt för företag att marknadsföra sina produkter och tjänster till en bred publik.

Hur går man igång med social media?

Först och främst, du måste skapa en konto på de olika sociala medieplattformarna. Detta görs genom att ange ditt namn, e-postadress och välja ett lösenord. När din profil är skapad kan du börja fylla den med innehåll – ladda upp bilder och videofilmer, skriv statusuppdateringar och dela länkar till artiklar och andra webbplatser som du tycker är intressanta. Du kan även följa andra personer och organisationer på sociala medier, vilket ger dig en snabb överblick av deras senaste aktiviteter.

Tips och idéer för att lyckas på sociala medier

Det finns ingen fasad längre – alla ser vem du verkligen är på sociala medier. Därför måste du vara dig själv, och inte försöka spela en roll. Det går inte att lura någon längre, och det är bättre att vara ärlig än att försöka leva upp till en idealbild som inte finns i verkligheten.

Var professionell, men personlig. Att vara professionell innebär att hålla ett visserligen informella ton, men inte använda informella avslutningar som ”Hejdå” eller ”Puss & kram” i alla dina inlägg och kommentarer. Att vara personlig handlar om att visa vem man är utanför jobbet; dela gärna historier från ditt privatliv på ett sunt och balanserat sätt. Detta visar trogna följare att det finns en riktig människa bakom brandet, och skapar snabbare band mellan er.

Engagera dig i olika samtal – inte bara de som handlar om just ditt bolag eller din bransch. Visa intresse för andra genom att kommentera deras inlägg och starta egna diskussioner kring aktuella händelser (sportshistorier, politiskt debatterade ämnen etc.). Om du tar stolthet i det arbete du gör kan du trycket på ”gilla”-knappen nog ofta; men glöm inte bort hur mycket mer viktigt det istället är med djupgående engagement istället för ytliga likes!